100% gjenbruk av kontormøbler: Suksesshistorie fra Oslobygg KF

By
3 Minutes Read

Hvordan Oslobygg KF nådde målet om 100 % gjenbruk av kontormøbler og skapte en bærekraftig arbeidsplass for sine 650 ansatte.

 

Fra tre lokasjoner til ett moderne bygg på Helsfyr

Oslobygg KF har nylig gjennomført en omfattende flytteprosess som innebar å samlokalisere ansatte fra tre ulike lokasjoner til ett toppmoderne hovedkontor på Helsfyr. Flyttingen involverte ikke bare overføring av rundt 650 ansatte, men også en betydelig mengde kontormøbler og AV/IT-utstyr. I løpet av denne overgangen stod vi sammen overfor en rekke logistiske og tekniske utfordringer, som krevde nøye planlegging og strukturert prosjektledelse.

Målet var å ikke bare skape en mer samlende og effektiv arbeidsplass, men også å fokusere på bærekraft i alle deler av prosessen. Dette var spesielt viktig i lys av selskapets ønske om å styrke sitt miljømessige fotavtrykk og støtte opp under en mer bærekraftig framtid - også fra et sosialt ståsted.

oversikt-flytteoslobygg
Oversikten viser fraflyttede lokaler (rød) og tilflyttede lokaler (grønn).

 

Ambisiøse mål om 100 % gjenbruk

Som en del av flyttingen satte Oslobygg KF seg et ambisiøst mål – å gjenbruke 100 % av eksisterende kontormøbler i det nye bygget. Dette er et mål som går utover det som ofte er vanlig blant våre kunder, hvor det er mer typisk å erstatte en andel av møblene under flytteprosessen.

Oslobygg KF lyktes med å oppnå målet om 100 % gjenbruk i betydningen at alle kontormøblene enten ble tatt i bruk i de nye lokalene eller gitt videre til andre som gjenbrukte dem. Målet var å ikke kaste noe som kunne få nytt liv – og dette har de oppnådd til fulle. Selv om enkelte nye møbler ble kjøpt til det nye bygget, var disse anskaffelsene for inventar som ikke allerede var i deres eie, og som det heller ikke fantes et bruktmarked for.

espalier2-2
Blant annet har Oslobygg KF benyttet gamle ribbevegger fra skoler som espalier for planter.

 

Vi har opplevd et profesjonelt og godt samarbeid ikke bare med prosjektlederne, men også med de ulike faggruppene som har bistått fra FMG i prosessen, som for eksempel montører og flyttemannskaper. Alle som har vært involvert har vært hyggelige og løsningsorienterte. Servicenivået har vært høyt, og vi har opplevd en service utover det som vi har forventet.

Til tross for flytting av tusenvis av eiendeler har vi ikke opplevd at noe har blitt ødelagt underveis i flyttingen, noe vi tror handler om at arbeidet FMG har gjort for oss har vært godt planlagt, og preget av at de blant annet har vært nøye med polstring og innpakking. Arbeidet har vært preget av grundighet og de har ved flere anledninger selv oppdaget feil – og rettet opp disse på eget initiativ.

Som kunde har vi opplevd at FMG har gitt oss løpende informasjon og sørget for selv å være i forkant, gjennom blant annet å ha fokus på mulige risikoer gjennom prosessen.

Med bakgrunn i våre erfaringer anbefaler vi gjerne andre å benytte FMG til tilsvarende oppdrag.

Grete Ringnes
Prosjektleder Samlokalisering

 

Løsninger og utfordringer i prosessen

Flyttingen var ikke uten sine utfordringer. En stor del av møblene måtte tilpasses det nye kontorlandskapet for å oppfylle ulike behov og opprettholde funksjonaliteten. Eksempelvis krevde dette kabling og oppkobling av over 500 Evoline-bord. Totalt ble over 1000 skjermer koblet til PC-er og arbeidsstasjoner.

I tillegg ble det gjennomført omfattende ryddeaksjoner og logistikkarbeid for å sikre effektiv avvikling av gamle lokasjoner, FMG leverte også helelektrisk transport av møbler og montering i det nye kontoret. Dette var ikke bare et spørsmål om logistikk – det krevde også kreative løsninger av ambisiøse mål. Et eksempel på dette er Oslobygg KF sitt innovative bruk av gamle ribbevegger fra skoler som espalier for planter, noe som skaper et grønnere og mer levende arbeidsmiljø.

evoline.pg-2
Lyse kontorareal med grønne planter illustrerer prosjektets miljørettede fokus.

 

Miljøvennlige fordeler ved gjenbruk

Å gjenbruke kontormøbler har en rekke miljøfordeler, og Oslobygg KF har satt et godt eksempel for andre bedrifter. Ved å redusere behovet for nye møbler bidrar de til å redusere ressursbruk og avfall, samtidig som de reduserer sitt totale karbonavtrykk. Møbelproduksjon er ofte energikrevende og ressursintensiv, så ved å forlenge levetiden til eksisterende møbler reduseres behovet for nye materialer som tre, metall og plast. En levende mosevegg står også sentralt plassert i kontorlokalene og illustrerer prosjektets fokus på miljø og bærekraft.

mosevegg-3-1
Levende mosevegg skaper et naturlig visuelt uttrykk i fellesareal.

 

Bærekraft i alle ledd av leveransen

Gjenbruk i kontorlandskapet vokser i takt med økende fokus på bærekraft og ansvarlig forbruk. Oslobygg KF har med sin flytteprosess vist at det er fullt mulig å kombinere innovasjon, økonomi og miljøhensyn på en vellykket måte. De har vist at bærekraftige løsninger er gjennomførbare i moderne kontorlandskap og gir inspirasjon til andre som ønsker å ta lignende grep.

Ikke bare ble det stilt krav og ambisiøse mål til den miljømessige bærekraften, men det ble også tydelig for oss at den sosiale bærekraften ble vel så viktig. Leveranse med egne ansatte ble vektlagt tungt, noe vi i FMG er svært stolte over at vi allerede har en god praksis med.

 

Video fra prosjektet

Picture of Kristian Haughom

Kristian Haughom

Markedsansvarlig / Marketing Manager
+47 993 19 785
kristian.haughom@firstmovergroup.no

Author